Oeganda - Kenia - ... Sri Lanka!
Door: Annemieke
Blijf op de hoogte en volg Annemieke
02 Januari 2014 | Kenia, Nairobi
De beste wensen voor 2014! Inmiddels is er veel gebeurd hier!
Na 6 weken in Ethiopie vloog ik half december naar Oeganda. Daar kreeg ik zowaar last van een "cultuurschok": Oeganda voelde veel toeristischer en makkelijker dan Ethiopie, wat zich met name uitte in goede hostels waar ze westers eten hebben (bananenpannekoeken...), een lokale bevolking die perfect engels sprak, en zeer goede wegen. Dit klinkt waarschijnlijk niet slecht, maar ik miste in het begin het gevoel van avontuur dat ik in Ethiopie wel ervaarde en daarbij ook de interessante mensen waar ik over vertelde in mijn laatste blog...
Dus mijn start in Oeganda was niet perfect, maar gelukkig kon ik Oeganda al gauw meer waarderen. Oegandezen zijn namelijk supervriendelijke mensen die ook nog eens heel veel lachen. Zo heb ik een keer in een minibus gezeten waarbij iemand een grap maakte waardoor de hele bus dubbel lag :-) En ik heb al verschillende keren meegemaakt dat mensen met je meelopen als je ze de weg vraagt. Supervriendelijk dus!
Maar omdat mijn gevoel naar avontuur toch bleef opspelen besloot ik naar een iets minder bereistt gebied te reizen: Karamojaland in het noord oosten van Oeganda. In het verleden was er soms geweld in dit gebied, maar sinds de overheid het gebied ontwapend heeft een paar jaar geleden (iedereen moest zijn AK 47 inleveren!) is het veilig. Het voordeel is wel dat het nog niet erg toeristisch is, waarschijnlijk ook omdat de wegen nog niet zo goed zijn. Maar het gebied is zeker interessant en een bezoek waardig, met name door de Karamojastam! Deze stam woont in bijzondere huizen (ronde huizen met lage deur welke er primitief maar idyllisch uitzien!) en hebben vaak een bijzonder uiterlijk (kleurrijke sierraden, en de vrouwen maken met scheermesjes kleine littekens op hun gezicht ter versiering). De stam is zelf een aftakking van de Masaai in Kenia, welke natuurlijk wel zeer bekend is.
Het was zeer rinteressant om hen te bezoeken maar de reis er vandaan was nog boeiender. Ik had van te voren gelezen dat er na Kotido geen bussen meer reden en dat ik zou moeten liften om Kidepo National Park (de volgende bestemming) te bereiken. Aanvankelijk was ik hier een beetje zenuwachtig over, want je loopt altijd het risico dat je vast komt te zitten in een gehucht waar niets is. Maar anderzijds, die dag in Ethiopie dat ik met mijn fietsmaatjes in de middle of nowhere op een lift aan het wachten was werd uiteindelijk superleuk, dus waarom niet?
Uiteindelijk bleek het 100% mee te vallen, en werd me binnen een uur dat ik in Kotido was al via via een lift aangeboden tot vlak voor mijn uiteindelijke bestemming. Die lift regelde zelfs een boda boda (motorcycle taxi!) die me heel relaxt naar mijn accommodatie binnen het park bracht. Die rit was het allerleukste, want wat is beter dan achterop een motor door een nationaal park scheuren met in de verte wilde dieren?
Kortom: mijn portie avontuur heb ik in Oeganda ook gevonden, al werd de week erna weer gekarakteriseerd door gemak en luxe, met onder andere liften van andere reizigers en uiteindelijk met kerst een paar dagen in een luxe accomodatie aan een schitterend meer. Dit was een perfecte afsluiting van een mooie tijd in een geweldig land!
Nu ben ik ondertussen in Kenia, waar ik ook de jaarwisseling heb gevierd. Mijn plan is om in ieder geval naar de kust te gaan en een oud-studiegenote te bezoeken. En erna naar Sri Lanka!!! Ticket is geboekt :-)
Kus Annemieke
PS helaas geen foto's omdat mijn telefoon een tijd geblokkeerd is geweest omdat een kind ermee speelde en nu al mijn foto's wegzijn... Gelukkig kan ik inmiddels wel weer nieuwe foto's maken!
05 Januari 2014 - 13:29
Audrey:
Ha Annemieke,
voor jou ook de beste wensen en dat je nog maar veel mooie avonturen mag beleven in 2014!
x Audrey